Yoga Teacher Training

Bhalu Yoga 200 hrs Hatha Teacher Training

Hatha Yoga
Welkom in de wereld van asana, pranayama, meditatie, bandha en mudra.

In Hatha-Yoga worden al deze onderdelen bestudeerd en beoefend. In het woord ‘Hatha’ komen de Sanskriet-woorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. In deze lesstijl komen die tegengestelde energieën samen. De meeste moderne yogavormen vinden hier hun oorsprong. Hatha Yoga kan worden beschreven als een systeem voor zelftransformatie. Het in balans brengen van lichaam, geest en energie om lijden (dukha) te verminderen en geluk (sukha) te vergroten.

Bhalu Yoga

Een lichaam dat vastzat door spanningen en een hernia zorgden ervoor dat Bert op zoek ging naar oplossingen om zowel zijn lichaam als geest beter te begrijpen en te beheersen. Hij ontwikkelde een eigen yogastijl waarin hij de resultaten van zijn zoektocht geeft gebundeld.

Bhalu Yoga is een compleet systeem om je asana naar een gevorderd niveau te tillen. Korte functionele krachttraining (HIIT) en efficiënte stretch-technieken (o.a. ROllSTretch zelfmassage) leiden naar een lichaam in balans. Mobiliteit gekoppeld aan stabiliteit.

 

Bert Peeters

In 2004 kwam Bert in contact met yoga in India. Zijn aanvankelijke scepsis ruimde al snel plaats voor nieuwsgierigheid én interesse werd passie.

De groeiende honger naar kennis werd gestild door leraren uit voornamelijk de Krishnamacharya traditie. De buitenlandse opleidingen stapelden zich op en India werd een tweede thuis: Iyengar, Ashtanga Vinyasa, Sivananda, Satyananda, Hatha, Vipassana meditatie…, maar ook aanverwante opleidingen zoals massage en anatomie brachten Bert veel bij. Tevens is Bert de eerste Belg die gecertifieerd is in het Stretch Therapie systeem.

Vorig jaar werkte hij een 5-jarige studie af bij Shri Yogeshwarananda Ashrama te Mechelen waarin hij zich verdiepte in de filosofische achtergrond van yoga.

Lesmomenten

 

De opleiding, die bestaat uit verschillende opleidingsonderdelen en -modules, zal worden gespreid over 12 lesweekends, 1 retraite- en 1 examenweekend.

WEEKEND 1        22-09-2018 + 23-09-2018

WEEKEND 2        06-10-2018 + 07-10-2018

WEEKEND 3        20-10-2018 + 21-10-2018

WEEKEND 4        10-11-2018 + 11-11-2018

WEEKEND 5        01-12-2018 + 02-12-2018

WEEKEND 6        15-12-2018 + 16-12-2018

WEEKEND 7        12-01-2019 + 13-01-2019

WEEKEND 8        02-02-2019 + 03-02-2018

WEEKEND 9        23-02-2019 + 24-02-2019

WEEKEND 10     16-03-2019 + 17-03-2019

WEEKEND 11     30-03-2019 + 31-03-2019

WEEKEND 12     27-04-2019 + 28-04-2019

RETRAITE 13     In samenspraak te bepalen

EXAMEN   14      15-06-2019 + 16-06-2019

Lesuren: 9.00-17.00 (1u middagpauze)

Lesplaats, vervoer en parkeren

De lessen vinden plaats op volgend adres:

Yoga & Co
Brusselsesteenweg 376

2800 Mechelen

Met de wagen?

De studio ligt vlakbij de afrit Mechelen-Zuid. Er is voldoende gratis parking in de straat en in de nabije omgeving.

Met het openbaar vervoer?

Yoga & Co ligt op slechts 15 min. stappen van het treinstation van Mechelen. Er zijn ook buslijnen die vlakbij de studio stoppen.

Carpoolen?

Er is een mogelijkheid om te carpoolen vanuit Antwerpen. We helpen je graag bij het organiseren van ‘samen-rijden’ uit andere steden en gemeenten.

Inschrijven & betaling

Voorschot= €500 bij aanmelding (niet-terugbetaalbaar). Saldo dient te zijn betaald vóór 15 augustus 2018.

Indien je wil deelnemen aan de opleiding dan stuur je een mailtje naar info@yogaenco.be om je aan te melden. Je krijgt dan een aanmeldingsformulier toegestuurd dat je dient in te vullen en terug te bezorgen. Op dat moment vragen we je ook om het voorschot van €500 te betalen. Je inschrijving wordt pas definitief als je het aanmeldformulier hebt ingevuld en het voorschot hebt betaald.

Betaling in schijven is mogelijk. We bespreken dit graag persoonlijk met jou.

Certificaat & Erkenning

Op dit moment bekijken we met welke internationale instelling (Yoga Alliance, Independent Yoga Network…) we willen samenwerken voor een erkenning. Graag geven we hierbij een woordje uitleg.

Deze instellingen verlenen hun erkenning (= hun ‘naam’) aan opleidingen nadat ze het cursusmateriaal hebben doorgenomen. Ze kijken of die aan een aantal basisonderdelen en -voorwaarden voldoet. Onze opleiding voldoet daaraan. Echter is het zo dat het kostenplaatje bij de organisatie met het meeste naam, Yoga Alliance, hoog is. Die prijs moet worden doorgerekend. Er bestaan nog andere – minder bekende – organisaties die dezelfde kwaliteit leveren.

We communiceren onze beslissing tijdig.

Een certificaat ontvang je wanneer je aan volgende voorwaarden hebt voldaan:

– De opgegeven taken hebt gemaakt
– 2 x per week yogales volgt*
– Slaagt voor de praktische en theoretische proeven
– De lessen hebt bijgewoond (85%)
– Het volledige bedrag voor de opleiding hebt betaald.

Indien je niet aan deze voorwaarden voldoet, ontvang je een attest van deelname.

*Mogelijkheid om deze gratis te volgen bij Y&C.

Opleidingsonderdelen

 

 1. Filosofie

We onderzoeken de bronnen van yoga door de klassieke teksten te bestuderen: de Yoga Sutra’s [Yogasoetra’s] van Patanjali, Upanishaden en de Bhagavad Gita. Deze studie vormt het theoretische fundament voor onze yogapraktijk. Tevens zoeken we naar manieren om deze filosofische inzichten te integreren in het dagelijks (les)leven.

 

 1. Anatomie, fysiologie en kinesiologie

Functionaliteit is hier het sleutelwoord. De anatomie van het menselijk lichaam, alsook bewegingsleer worden bestudeerd in het kader van asana. Hierdoor zal niet alleen je eigen yogapraxis verbeteren, maar zal je ook anderen op een correcte en veilige manier aan yoga laten doen.

 

 1. Didactiek & methodologie

Leren lesgeven doet je nadenken over yoga. Het brengt verdieping en schept klaarheid, ongeacht of je na de opleiding les wil geven.

In deze module bekijken we volgende onderdelen:

 • Lichamen leren inschatten, variaties ontdekken en individuele aanpassingen brengen (adjustments)
 • Preventie van yogablessures (een must in iedere yoga-opleiding)
 • Hoe ziet een volwaardige yogales eruit? Opstellen van sequences en lesvoorbereidingen.
 • Wat voor leraar ben jij? Waarop moet je letten tijdens het lesgeven?Je krijgt de kans om bij Yoga & Co deze vaardigheden te oefenen met een ‘echt’ publiek. We doen dit in Karmalessen. Mensen mogen gratis jouw les bijwonen, maar geven in ruil hun positieve feedback.

 

 1. Yogapsychologie

Je innerlijke wereld en je geest onder het vergrootglas. Hoe leer je subtiele energieën voelen, wat zijn chakra’s, zitten trauma’s opgeslagen in je fysieke lichaam, wat is bewust-zijn, hoe open je een gekwetst hart… ? Hier vinden transformaties plaats.

 

 1. Persoonlijke coaching, groei en retraiteweekend

Doorheen de opleiding zal je – net doordat je deze uitdaging bent aangegaan – worden uitgedaagd om aan je eigen groeiproces te werken. In het kader van yoga doe je aan zelfanalyse en met behulp van de docenten schrijf je een groeitraject neer. In een retraiteweekend (dat integraal deel uitmaakt van de opleiding) nemen we de tijd om inwaarts te keren.

 

 1. Ayurveda, mantra’s, voedingsleer …

Een introductie in een aantal thema’s die onlosmakelijk zijn verbonden met de yogapraktijk.

 

 1. Marketing voor de yoga-professional

Beslis je om te gaan lesgeven?

Waar en in welke hoedanigheid wil ik lesgeven? Hoe vind ik studenten (of hoe vinden zij mij 😉)? Hoe maak ik mezelf als yogaleraar bekend via sociale media zonder mijn eigenheid te verliezen?

Praktijkgerichte tips & tricks worden je in dit onderdeel aangereikt.

 

200 contacturen

 • Anatomie: 20u
 • Praktijk en techniek/alignment: 100u
 • Lesgeven en didactiek: 20u
 • Filosofie en persoonlijke groei: 25u
 • Evaluatie: 5u
 • Psychologie & persoonlijke groei: 10u
 • Retraiteweekend: 20u

 

Huiswerk & persoonlijke groei

 • Taak 1: anatomie
 • Taak 2: voorstelling boek naar keuze leeslijst
 • Taak 3: filosofie (logboek)

 

 Evaluatie

Leraar word je. Het is een levenslang (groei)proces. We vinden het dan ook heel belangrijk om je gedurende de hele opleiding te volgen, begeleiden en evalueren. Je zal op verschillende manieren worden geëvalueerd:

 

 • permanent (huiswerk, logboek, praktijkoefeningen)
 • schriftelijk eindexamen (anatomie, filosofie)
 • praktische proef (1u lesgeven)
 • lijst extra bijgewoonde yogalessen (+/- 2x per week, min. 40u)